חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
enosseT leirA .rD
ניתוח אף

ניתוח אף – מבוא

ניתוח אף מתחלקים לניתוחים פונקציונליים – המטפלים במעבר האוויר דרך האף, ניתוחים אסטתיים – המטפלים במראה האף, וניתוחים משולבים – המטפלים הן במעבר האוויר דרך האף, והן במראה האף. לכל מבנה פנים, ולכל מוצא אתני צורת אף המתאימה לו. לדוגמא – לאנשים עם פנים סלאביות או צפון אירופאיות עשוי להתאים אף עם רמת סלידה גבוהה מזו שתתאים לאנשים ממוצא איטלקי, ספרדי, או מזרח תיכוני. התאמת מבנה האף למבנה הפנים חיונית להשגת מראה נעים לעין ולא ״מנותח״. אף אשר כשלעצמו הוא יפה, אך אינו מתאים לפנים, עלול להביא לתוצאה שאינה משביעה רצון.

מהי מטרת הניתוח?

בניתוח פונקציונלי מטרתינו היא ליצור מעבר אוויר תקין, ישר, ונקי ממכשולים כך שתתאפשר זרימת אוויר תקינה דרך האף, הן בזמן מנוחה ושינה, והן בזמן עירות ופעילות גופנית מאומצת.
לעומת זאת, בניתוח אף אסתטי מטרתינו היא ליצור מראה אף נעים וטבעי, אשר מתאים למבנה הפנים ולעובי וגוון העור היות והאף הוא האיבר המרכזי בפנים, הממקד אליו את מירב תשומת הלב.

מה עושים בניתוח?

בניתוח אף פונקציונלי אני יוצר מסלול ישר ונקי ממכשולים לזרימת אוויר תקינה דרך האף.
לעיתים יש צורך לישר את המחיצה שבין שני צידי האף או להסיר חלק ממנה. לעיתים יש להסיר מבנים פנימיים אשר צמחו יתר על המידה (קונכיות או טורבינות) ואשר חוסמים את מעבר האוויר, ולעיתים יש צורך ביצירת הפרדה בין הסחוסים הצידיים של האף לבין המחיצה.
כל הפעולות הללו יכולות להתבצע כחלק מניתוח אסטתי-פונקציונלי משולב, או במסגרת ניתוח פונקציונלי בלבד.
בניתוח אסתטי אני לרב מיישר את גב האף (מסיר גבנון או גיבנת), קובע את רמת הסלידה הרצויה, מגדיר את הזוית שבין הפה לאף וקובע את צורת קצה האף (לרב יש צורך לעדן מעט את קצה האף).
לעיתים יש צורך בשחרור שריר הגורם לצניחה של האף בעת חיוך או בשינוי גודל הנחריים. במידה והגיבנת שיש להסיר מגב האף גדולה, לרב נזדקק לביצוע שברים בעצמות גשר האף.

למי מתאים הניתוח?

הניתוח מתאים לכל מי שסובל מהפרעה במעבר האוויר, אם בעת שינה או בעת מאמץ גופני. כמו כן הניתוח מתאים למי שמעוניין בעידון צורת האף, הקטנתו, או התאמתו למבנה הפנים.
ניתן לבצע את הניתוח החל מסיום צמיחת האף, כלומר מגיל 16 ואילך (לעיתים, ובעיקר בבנות, ניתן לבצע ניתוח כבר בגיל 15.5). אם יש היסטוריה של שברים או חבלות משמעותיות באף, לפעמים נזדקק להערכה של יציבות שלד האף ע״י צילום או בדיקת CT טרם ההחלטה לבצע ניתוח.

האם תוצאות הניתוח משתנות לאורך זמן?

במהלך השנה הראשונה חלים שינויים רבים במראה האף. בשבועות הראשונים לאחר הניתוח האף לרב בצקתי, ולעיתים נראה גבוה וסולד הרבה יותר מהרצוי. לאחר מספר שבועות הנפיחות נסוגה ומתחילים לראות את מראה האף האמיתי (יש לציין כי המנתח יודע איך יראה האף כבר במהלך הניתוח, טרם הופעת הנפיחות).
תהליך ההחלמה מסתיים לאחר כשנה מהניתוח ואז מתקבלת התוצאה הסופית. ישנם מטופלים אשר שנים רבות לאחר הניתוח מרגישים שהאף גדל ביחס לפנים. מצב זה הוא אשליה אופטית ונובע מאובדן נפח בפנים (בעשורים המאוחרים של החיים) ושינוי היחס שבין גודל האף לבין גודל שאר איברי הפנים.
ישנה גם תופעה של צניחת קצה האף (תהליך המשווה לאף מראה של ״התארכות״) בשנות הזקנה, בשל חולשת ליגמנטים שונים בשלד האף. תופעה זו אינה קשורה לעובדה שבוצע או לא בוצע ניתוח אף בעבר.

האם יש סוגים שונים של ניתוחי אף?

כן. מלבד החלוקה לניתוחי אף אסתטיים ופונקציונליים, החלק האסתטי של ניתוח האף נחלק לשיטות שונות ובכללן – ניתוח אף בשיטה סגורהניתוח אף בשיטה פתוחה, וניתוח אף משמר. אני מבצע ניתוחים בכל שלוש השיטות, ובחירת השיטה הנכונה תלויה בבדיקה במרפאה וביעדי הניתוח.
ניתוח סגור הוא ניתוח המבוצע דרך חתכים בתוך הנחיריים ואין שום סימן חיצוני לניתוח. ניתן לקרוא על שיטה זו כאן.
ניתוח פתוח הוא ניתוח שבו חותכים את חלקה התחתון של המחיצה שבין הנחיריים, חושפים את שלד האף, ולאחר מכן סוגרים בחזרה. במצב זה נשארת צלקת זעירה על חלקה האחורי-תחתון של המחיצה שבין הנחיריים. קשה מאוד להבחין בצלקת זו במבט חזיתי. ניתן לקרוא על שיטה זו כאן.
ניתוח משמר, הוא ניתוח שבו לא מסירים את הגיבנת מהאף, אלא מעצבים אותה באופן שלא תבלוט. זוהי שיטה יחודית המתאימה לחלק קטן מהמנותחים, ומאפשרת תוצאות טבעיות מאוד ויציבות רבה לאף. ניתן לקרוא על שיטה זו כאן.

האם ניתן לשלב ניתוח אף עם ניתוחים אחרים?

תלוי. ניתוח אף יכול להיות פשוט או מורכב. בהתאם לכמות הפגמים שיש לתקן, וסיבוך הפעולות שיש לבצע. במידה ומדובר בניתוח אף מורכב אשר יקח מס׳ שעות רצוי לא לשלבו עם עוד ניתוח.
במידה ומדובר בניתוח סטנדרטי ניתן לשלב עם ניתוחים אחרים. יש לזכור שהאף הוא לא אתר סטרילי, ולכן שילוב של ניתוח אף עם ניתוחים אחרים מעלה את הסיכון לזיהום ודורש התייחסות ספציפית.

תהליך ההחלמה מהניתוח

בניתוחי האף שאני מבצע, המטופל/ת לרב יוצא/ת עם גבס על האף וטמפונים מיוחדים לניתוחי אף בנחיריים. את הטמפונים נוציא בימים הראשונים לאחר הניתוח, ואילו את הגבס אני מסיר בין 7-10 ימים לאחר הניתוח.
לרוב ניתן לשוב ללימודים או עבודה משרדית לאחר כשבועיים (בשלב זה לרב חלק ניכר מהנפיחויות ושטפי הדם כבר נעלם), אך ישנן עוד מספר מגבלות למשך כשישה שבועות מהניתוח (הימנעות ממאמצים, מחשיפה לשמש, מרחצה בים או בבריכה, מהרכבת משקפיים וכו’).
ניתוחי אף מתאפיינים בכאבים ברמה בינונית, המוגבלים לימים הראשונים לאחר הניתוח, וניתנים לשליטה באמצעות תרופות נוגדות כאבים.

מהם הסיכונים בניתוח?

כבכל ניתוח, קיים בניתוחי אף סיכון לדימום וסיכון לזיהום. אלו סיכונים נדירים ביותר ואני משתמש במהלך הניתוח בחומרים אשר עוזרים לצמצם סיכונים אלו, כמו גם להפחית את כמות הבצקות לאחר הניתוח.
סיכונים אחרים בניתוח כרוכים בפגם אסתטי או בפגיעה במעבר האוויר. אלו מצבים נדירים אשר ניתנים לתיקון בהתערבות נוספת.

לסיכום: מדובר בניתוח בטוח ונפוץ, הכולל אפשרויות רבות לשיפור איכות החיים הן מבחינה קוסמטית והן מבחינה נשימתית.
הניתוח מתאים לנשים וגברים החל מגיל 16 המעוניינים לשנות את מראה האף ולמי שחוו בעבר חבלה או שבר, או סובלים מהפרעה במעבר האוויר.
במהלך הניתוח אני מקפיד על ביצוע ניתוח בטוח, על התאמת האף למראה הפנים, ועל השגת מראה טבעי ולא ״מנותח״.