חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
enosseT leirA .rD
גניקומסטיה

גניקומסטיה

גניקומסטיה היא מצב בו קיים שד מוגדל אצל גבר. בשלב העוברי קיימת רקמת שד גם בעובר זכרי וגם בעובר נקבי. בעוד שבנקבה רקמה זו תתפתח לבסוף (במהלך גיל ההתבגרות) לשד בוגר, בזכר רקמה זו מתנוונת ואינה מורגשת. עם זאת, גם אצל גברים קיימת רקמת שד (סרטן שד למשל, יכול להופיע גם אצל גברים)

השמנת יתר (אשר בין היתר משנה גם את המאזן ההורמונלי), הפרעות הורמונליות, שימוש קבוע בסמים מסויימים או תרופות מסויימות, שימוש קבוע בסטרואידים אנאבוליים (נפוץ אצל מתאמנים בחדר כושר), ואפילו צריכה גבוהה מאוד של מאכלים עתירי אסטרוגן עלולים לגרום להגדלת השד הגברי.

כמו כן יש לזכור כי לא כל הגדלה של השד היא גניקומסטיה, ויש לשלול גם הופעה של גידול בשד.

גנוקומסטיה אף עלולה להופיע בגיל ההתבגרות, ולחלוף ללא כל טיפול לאחר סיום ההתבגרות.

ברור אם כן, שכל גניקומסטיה מחייבת בירור ע”מ לשלול גידול בשד (זאת נעשה ע”י הדמיית שד ובדיקה אצל כירורג כללי), וכן כדי לשלול סיבות הורמונליות הפיכות, או הרגלי חיים שניתן להפסיק (זאת נעשה ע”י בדיקה אצל מומחה להורמונים – אנדוקרינולוג).

סיבה נדירה יותר לגניקומסטיה תהיה גידול מפריש בבלוטות גבוהות (יותרת המח וכו'). גם הבירור לבעיות אלו יתחיל אצל אנדוקרינולוג.

מהי מטרת הניתוח?

גניקומסטיה גורמת למעמסה רגשית ניכרת אצל גברים. סימנים קלים יהיו אי נכונות ללבוש ביגוד צמוד או חשוף, אך לרב ניתן להיתקל גם בגברים אשר אינם מסירים חולצה ליד בת זוגתם, או שנמנעים מסיטואציות בהן יצטרכו להיות חשופי חזה (מקלחות משותפות, ים, בריכה וכו…).

בניתוח נשאף להקטין את השד ולקבל מראה חזה גברי – שטוח, ועם פטמה ועטרה בגודל המתאים לבית החזה ובמיקום הנכון.

מה עושים בניתוח?

בניתוח תיקון גניקומסטיה אנו מסירים עודפי עור, מקטינים את העטרה, ממקמים את הפטמה והעטרה במיקום המתאים, ומרוקנים את תוכן השד.

ישנן שיטות רבות לביצוע הניתוח, החל משאיבת שומן בלבד, ועד ניתוחים מורכבים.

הצלקות הנותרות נקבעות ע”פ שיטת הניתוח המתאימה, כאשר לרב ניתן לסיים את הניתוח עם צלקת סביב העטרה בלבד, אך לעיתים יש צורך בצלקות רוחביות משני צידי העטרה, או בצלקת אנכית, ולעיתים צלקת רוחבית בקפל התת שדי (אשר כמעט ואינו מוגדר בחזה זכרי).

בגניקומסטיה קיצונית עם שדיים גדולים מאוד, לרב נצטרך להסיר את הפטמה והעטרה לחלוטין, ולהשתילן כשתל עור. תתקבל צלקת סביב העטרה, ובנוסף צלקת רוחבית בקפל התת שדי.

למי מתאים הניתוח?

הניתוח מתאים לכל מי שסובל משד מוגדל, לאחר בירור כירורגי ואנדוקריני. כאמור, לעיתים לאחר סיום גיל ההתבגרות, הגניקומסטיה דועכת. זוהי הסיבה שהניתוח אינו מתאים לנערים שטרם סיימו את גיל ההתבגרות.

האם יש סוגים שונים של ניתוח גניקומסטיה?

כן. כאמור, לעיתים ניתן לבצע שאיבת שומן, ללא פתיחה של העור באיזור העטרה. לעיתים נשלב בין השיטות (שאיבת שמן וחתך באיזור העטרה), ולעיתים ננקוט בגישה פתוחה בלבד.

האם ניתן לשל בניתוח גניקומסטיה עם ניתוחים אחרים?

כן. בהחלט. השילוב הנפוץ ביותר הוא עם שאיבת שומן מהבטן או אזורים אחרים. ניתן גם לשלב ניתוח גניקומסטיה עם כל ניתוח אחר לעיצוב הגוף.

תהליך ההחלמה מהניתוח

לרב ישנם כאבים קלים בימים הראשונים לאחר הניתוח, אשר נשלטים בקלות באמצעות נוגדי כאב.

במהלך כל תקופת ההחלמה ועד שישה שבועות מהניתוח, יש להשתמש בגופיית לחץ (לרב נרכשת בחדר הניתוח) ולהימנע מפעילות מאומצת וחשיפה לשמש או למקורות מים ציבוריים (ים, בריכה).

רוב המטופלים יוכלו לשוב לעבודה משרדית ולפעילויות היום-יום לאחר כשבוע עד עשרה ימים, ולפעילות ספורטיבית כשישה שבועות מהניתוח.

מהם הסיכונים בניתוח?

כמו בכל ניתוח, גם בניתוח גניקומסטיה קיים סיכון לדימום לאחר הניתוח או לזיהום. דימום ניכר לרב יחייב חזרה לחדר ניתוח, אך לעיתים ניתן לשלוט בו באמצעים שמרניים.

זיהום לרב יסתכם בצורך בטיפול אנטיביוטי, אך יכול גם הוא להוביל להתערבות כירורגית (למשל במקרה של הופעת מורסה שצריך לנקז). סיבוכים אלה אינם שכיחים.

צלקות בולטות (אשר ניתנות לטיפול) או הפרעה בריפוי פצע המצריכה טיפול מרפאתי, גם הן נכללות בסיכונים האפשריים בניתוח.

אסימטריה בין שני צידי החזה עלולה להיווצר אך לרב היא תוצאה של אסימטריה קודמת בשדיים, או בבית החזה.

שני הסיכונים המשמעותיים אך לשמחתנו גם הנדירים ביותר בניתוח גניקומסטיה הם שינוי בתחושה בפטמה ובעטרה (תחושת יתר, או תת תחושה, עד כדי אובדן תחושה מלא, זמני או קבוע), ונמק של הפטמה והעטרה (אשר מחייב הסרתה וביצוע שחזור).

סיבוכים אלו הם כאמור נדירים ביותר.

לסיכום: גניקומסטיה היא בעיה רפואית היכולה להיות סימן לבעיות חמורות יותר, ומחייבת בירור יסודי טרם ההחלטה על ביצוע ניתוח. הניתוח הוא בטוח, ולרב עם תוצאות מצויינות, וביכולתו לשפר את התפקוד החברתי ואת איכות החיים.